این امر جز از طریق تامین مالی هزینههای شهری و پروژههای سرمایهای و رفاهی شهری مقدور نیست. چه راه مناسبی برای این روش با توجه به جامعه ایرانی- اسلامی ما وجود دارد که در عین حال کمترین بوروکراسی را داشته باشد؟
نحوه تأمین مالی یکی از مباحث مهم اقتصاد مالی است و شهرداریها با توجه به ضرورت ذاتی خود جهت مدیریت، توسعه و رشد شهری نیاز به تامین مالی و جذب نقدینگی دارند. یکی از ابزارهای مهم این کار استفاده از اوراق قرضه و اوراق مشارکت است. اوراق قرضه در ایران به دلایل شرعی و قانونی نمی تواند مورد استفاده قرار گیرد، بنابراین باید جایگزینهایی برای آن یافت.
یکی از این جایگزینهای مورد استفاده اوراق مشارکت است که نقایص و کاستیهای آن به اختصار مشخص و گفته شد و یکی از جایگزین های دیگر که می تواند مورد استفاده قرار گیرد، اوراق بهادار اسلامی (صکوک اجاره و استصناع و..) و به ویژه صکوک اجاره (یکی از راههای تأمین مالی، تبدیل به اوراق بهادارکردن داراییها جهت جذب نقدینگی) است.
صکوک، ابزاری جدید، آزمونشده و مناسب برای فرآیند تأمین مالی، هم برای شرکتهای دولتی و هم برای شرکتهای غیر دولتی و شهرداریهاست. ضمن اینکه صکوک میتواند به عنوان ابزاری مکمل یا جانشین اوراق مشارکت برای کنترل نقدینگی باشد.
از سوی دیگر، صکوک ابزاری قانونی، مقبول و کاراست که امکان بهکارگیری آن در ایران فراهم است؛ هر چند احتیاج به فراهم کردن زیرساختهایی دارد.
بنابراین شهرداریها میتوانند با یک برنامهریزی مناسب و با زمینه سازی برای استفاده از این ابزار جدید مالی، گام مهمی در اجرای پروژههای شهری بردارند.
همچنین استفاده از این ابزار جدید مالی میتواند برطرفکننده بسیاری از مشکلات مربوط به تأمین مالی پروژههای شهری باشد که همه این موارد از وظایف ذاتی شهرداریها برای نیل به زیباسازی، ارائه خدمات بهتر شهری و توسعه شهری است.
* مدیر سرمایه گذاری صندوق ذخیره شهرداری